4. september 2023

Toidukorv 80 senti kuni 390 eurot nädalas

Energia (töö, soojushulga, siseenergia) ühik on džaul [J]. Džaul on väike ühik, näiteks inimese igapäevane bioloogiline energiatarve on umbes 10000000 džauli (10MJ ehk 2400kcal). Džaul on nime saanud inglise füüsiku James Prescott Joule (1818–1889) auks. Teda peetakse mõnikord hobiteadlaseks. Isalt päritud õllekoja arendamine andis talle tulu, aga oli samas kodulaboriks. Energia, sh soojusenergia jäävuse seadus, elektri soojustoime, elektrimootorid jpm on tema pruulikoja uurimisteemad.

Energial on olnud ja on praegugi teisi ühikuid:
  • kW·h – kilovatt-tund, põhiline igapäevase energiatarbe (soojus ja elekter) ühik.
  • cal  – vananenud ühik, mis on jäänud kasutusse põhiliselt toidu energeetilise väärtuse kirjeldamisel, toidupakenditel küll kcal, st 1000cal.
  • eV – elektronvolt, väga väike energiaühik, mida kasutavad näiteks osakestefüüsikud.
  • erg – väga harva kasutatav vana ühik, mis on ometi jätnud jälje meie keelde: ergonoomiline, ergomeeter.
  • – ?
Kunagi tuli fotograafil idee pildistada mitmes maailma paigas perekondi nende nädala toiduga. Seda on korratud, tehtud analüüse ja arvutusi, lisatud kütte- ja elektriarveid jm. Projektidest on kirjutatud raamatuid, tehtud näitusi, avaldatud ajakirjades ja veebis.
Olgu siin üks näide, mida me sööme... Kas märkasite, mille eest me maksame toitu ostes? Mida rohkem on pere nädalases ostukorviskärus töödeldud ja pakitud sööki-jooki, seda kõrgem on hind. Võib-olla see põhjendab kuidagi, miks on energia ühikute reas euro [€].





Kommentaare ei ole: