30. september 2023

Soojusmasinad

Sise-energiat võib muuta töö. Kui miski teeb tööd, siis ta jahtub ja vastupidi, kui millegi kallal töötada, siis ta soojeneb. Soojusmasinad ei ole masinad, mis annavad soojust. Soojusmasinad teevad soojuse arvel tööd. 


Rocket ja Паровоз Гр-319

Ta sõidab! Nad teevad häält!

Vanameeste peale võib ikka loota, seda muidugi.

Soojusmasinad, skeem ja kasutegur


 
Nicolas Léonard Sadi Carnot (1796 – 1832) kirjutas raamatu tule liikumapanevast jõust. Kuigi aurumasinad olid juba tuntud, polnud neil sinnamaani head teooriat. Carnot pooldas algul vananevat soojusvedeliku teooriat, aga see ei seganud teada loomast päris korralikku soojusmasinate teooriat. Tõsi, matemaatilise kuju andsid tema tööle teised insenerid.

Asja põhisisu on selles, et soojusmasina tööks on vaja temperatuuride vahet, siis „voolab“ soojus soojendilt jahutile (tänapäevases kõnepruugis, soojushulk läheb soojendilt jahutile üle) ja osa sellest muutub mehaaniliseks tööks. Nii on, teisiti soojusmasin töötada ei saa.

Varemalt kutsuti neid meie kõige tavalisemaid mootoreid (autod, motikad, muruniidukid, saed jne) plahvatusmootoriteks. See on päris õige teminoloogia, aga mis ja kuidas seal siis plahvatab, seda on Destin juba aastaid näha tahtnud? Just, 5:15 parimad kaadrid.


Kommentaare ei ole: